Печалбите от тото над 5000 лв. вече ще се декларират

Ако искат да ползват 5% отстъпка от данъците си, гражданите ще трябва да платят дължимото до 30 април

Печалбите от тото над 5000 лв. вече ще се декларират

© Дневник


- Доходите от "финансови инструменти" остават необлагаеми


Печалбите от хазарт и сделки с финансови инструменти над 5000 лв. вече ще се декларират, макар и да остават необлагаеми. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които Министерството на финансите публикува днес. Ако минат и през парламента, те ще влязат в сила от януари 2012 г.




До миналата година всички доходи от сделки с ценни книжа се декларираха, макар и да не подлежаха на облагане. Вписвайки понятието "финансови инструменти" обаче, министерството предвижда необлагаеми да станат не само печалбите от сделки с акции и облигации, а също и тези с деривати като фючърси, опции и други.


С промените се въвежда и ограничение за данъчното облекчение при ранно деклариране на доходите или декларирането им по електронен път. Досега беше достатъчно данъчната декларация да се подаде до 10 февруари или да се пусне по интернет, като в тези случаи се ползваше 5% отстъпка от дължимия данък. Занапред, за да се ползва отстъпката, данъкът не само трябва да бъде деклариран, но и платен до 30 април.


Отменя се и изискването хора, които са сменяли работата си, да подават данъчна декларация, ако нямат доходи извън тези по трудов договор. В началото на годината се разбра, че десетки хиляди граждани подлежат на глоба, защото не са подали декларации, че са сменили работодателя си.


Причината е, че почти никой не е знаел за това изискване. От Министерството на финансите и НАП обещаха задължението да отпадне и обясниха, че нарушителите на разпоредбата не са били санкционирани.