Ако сте достатъчно богат, за да играете тото

Всички опити за спекулации с игрите на късмета са високорискови и безсмислени

Ако сте достатъчно богат, за да играете тото

© Георги Кожухаров


Всички опити за спекулации с игрите на късмета са високорискови и безсмислени

Истинско забавление за залагащите и за страничните наблюдатели е когато джакпотът в тотото започне да расте. Той е по първите страници на вестниците, в новините на телевизиите, надеждите и хората пред пунктовете се увеличават... заблудите също. Тъй като, нека си признаем, и ние понякога играем, искаме да ви обясним няколко неща, които може да не знаете.


В четвъртък с един фиш за 60 ст. за една колонка, (2.40 лв. за 4 колонки) всеки може да играе за спечелването на 6.67 млн. лв., ако удари шестица във второ теглене на играта 6 от 49. Точно в това теглене вървят само шестици, което е и причината за бързото трупане на сумата - петица или тройка не се изплаща. В случай че печалбата не падне този, а и следващите няколко тиража, има голям шанс тя да надхвърли 8.4 млн. лв. Числото изглежда примамливо поне по две причини - първата е заради самия му размер.




Втората е чисто спекулативна - 8.4 млн. лв. е сумата, която трябва да заплатиш, за да комбинираш 49 числа (13 983 816 комбинации по 0.60 лв е равно на 8.38 млн. лв), което да гарантира спечелването на джакпота. Така, ако той е 8.5 млн. лв., "задраскваш" 49 числа за 8.39 млн. лв. и правиш бърза печалба от 100 хил. лв. Разбира се, ако няма други шестици, тъй като печалбата се дели на техния брой.


Което пък с увеличаването на тото истерията става все по-малко вероятно. А и 100 хил. лв. печалба при вложени над 8 млн. е възвращаемост от едва 1%. Така че, дори да сте богат, може би е добре да потърсите други инвестиционни възможности.


Сметката е вярна, но оттук започват трудностите за решилите да играят с големи суми. Като за начало няма възможност да се попълнят в една колонка 49 числа пълно комбиниране и фишът да струва 8.4 млн. лв. Максимумът за комбиниране е 21 числа, а ако искате да го направите с повече, системата в тотопункта изписва: "Вие сте достатъчно богат, за да играете тото", заявиха за "Дневник" от Спортния тотализатор.


В този случай сумата на залога е доста под милион - за 21 числа комбиниране тя е около 32 558 лв. Това в четвъртък. В неделя една колонка е 1 лв. и тогава ще ви трябват малко повече - 54 хил. лв. Вариантът да пуснете две колонки с по 21 числа и в третата комбинация от седем също никак не гарантира печалба, тъй като комбинациите са само за отделните колонки.


Разбира се, може и да пуснете 13.983 млн. колонки. В един фиш има четири такива, което означава, че ще са ви необходими 3.495 млн. фиша. Колонката струва 0.60 лв., а фишът е 0.05 лв., което означава, че към сумата 8.39 млн. лв. за колонките ще трябва да добавите и 174 хил. лв. за фишовете, или общо 8.56 млн. лв.


Разбира се, в чисто физически план попълването на 3.5 млн. фиша си е истинско предизвикателство, а и трябва да се следят отделните комбинации. Средно един фиш се попълва за 30-40 секунди в най-добрия случай, което прави над два милиона минути, 34 хил. часа... забравете.


За да се спести някой фиш, може да се пропуснат комбинации от типа 6 поредни числа - например (1-2-3-4-5-6). Тук е и поредната заблуда. Всяка комбинация от 6 числа има еднаква вероятност да се падне.


Горните примери са за тираж в четвъртък - тогава една колонка е 60 ст., а в неделя тя е 1 лв., което увеличава цената на залога. Разбира се, за да е възможно всичко казано дотук, човек трябва да има поне 8 млн. лв. или да има възможност да ги осигури.


Рисковете обаче са високи, но физически мисията изглежда невъзможна. Затова е най-добре да се похарчат за нещо друго или да се инвестират. Горните примери показват, че на тотото не може да се гледа като бизнес възможност или спекулации, защото си е просто игра, шанс и късмет. Затова просто един фиш от 2.4 лв. не е излишен.


по темата работи и Eлеонора Тарандова 

Ключови думи към статията: