Невероятната история на математикът, печелил 14 пъти тото джакпот

Невероятната история на математикът, печелил 14 пъти тото джакпот
27-07-2020г.
1078
Гост-автор

В края на 1960-те младият икономист търси начин да свърже двата края. Неговата заплата в Румъния е около $88 и с тези пари той не може да изхрани жена си и двете си деца.

Подобно на много други, Maндeл решава да спечели от тотото. Той в продължение на няколко години в най-големи подробности изучава и изследва теорията на вероятността и в крайна сметка разработва алгоритъм за подбор на числата, който нарича „комбинаторна кондензация“.

Математикът заявява, че може съвсем точно да предскаже 5 от 6-те печеливши числа. Този алгоритъм намалява броят на потенциално печелившите комбинации от милиони до около хиляда. Заедно с приятелите си той попълва комбинациите и чака тегленето на тиража.

В крайна сметка математикът печели 78 783 румънски леи или около $19,3 хиляди. След като покрива всичките си разходи и дава дяловете на приятелите си, участвали в комбинацията, му остават около $4000. Това е достатъчно, за да се подкупят чиновниците и той бяга от Румъния.

Maндeл се настанява в Австралия. Там се сеща, ĸaĸ може да спечели местния джакпот. Решението е съвсем лесно: трябва да се попълнят фишовете с всички комбинации. В австралийското тото печели комбинацията от шест числа от 1 до 54 или играта 6 от 54. Позволено е фишовете да се попълват или разпечатват вкъщи, а после да се заплатят в някой тото пункт.

През тези години, ако се закупи само по един билет за всяка възможна комбинация, то голямата награда със сигурност ще бъде спечелена, а печалбата в крайна сметка ще бъде една много прилична сума, дори и след като се приспаднат всички разходи. За една-две години той успява да убеди стотина души да обединят парите си и да образуват тото — синдикат. Maндeл автоматизира разпечатването на фишовете. Поставя множество компютри и принтери в една стая и организира разпечатването на фишовете с необходимите комбинации.

„Синдикатът“ търпеливо изчакал, когато джакпотът значително превиши общата цена на всички комбинации и след това разпечатва фишовете. Taĸa нареченият синдикат спечелва 12 тото игри с джакпоти в различни региони на Австралия и Великобритания.

Многократните, при това големи печалби, привличат вниманието на австралийските власти. В началото те забраняват да бъдат приемани разпечатани на принтер фишове, а след това и пускането на много фишове от един и същ човек.

Maндeл намира хора със сходни идеи и в САЩ и решава да спечели големия джакпот на Вирджиния. Там трябва да се избират числа от 1 до 44. „Само“ 7 055 052 комбинации.

Математикът създава тръст, в който над 2500 души инвестират по $3000. Така той събира над $9 милиона. В голям склад в Мелбърн инсталира 30 компютъра и 12 лазерни принтера. Maндeл наема 16 души, които печатат 7-метровите листове с фишове, на които са отбелязани всички комбинации. Всичко това отнема 3 месеца. След това този тон хартия е изпратен в САЩ, като транспортът струва $60 000.

На 12 февруари 1992 година джакпотът във Вирджиния, където както на много други места тази тото игра се нарича лотария, достига $27 милиона. Специално избраният координатор в САЩ организира екип от 25 куриера. Само за два дни, предварително разпечатаните всички комбинации на тото играта са пуснати в 125 тото пункта. Но един от тях не успява да обработи всички билети. В крайна сметка са пуснати 78% от всички възможни комбинации.

Тегленето на тиража е на 18 февруари и изтеглената комбинация е сред регистрираните фишове. Екипът на Maндeл печели $27 милиона, както и допълнителни бонуси в размер на $900 хиляди.

Властите тълкуват действията на Maндeл като опит за измама на лотарийната система. Той застава в центъра на съдебно дело, в което участват 14 агенции от различни държави, включително ЦРУ и ФБР. В крайна сметка, нито математикът, нито неговият тръст са признати за виновни в каквото и да било нарушение на законите.

От Вирджиния Maндeл печели за себе си малко над $1 милион. Но харчи и се отнася твърде неразумно с тези пари и през 1995 година обявява фалит. Една от неговите най-неудачни инвестиции завършва с 20 месеца затвор в Израел.

Към днешен ден математикът е „пенсионер“. Той живее в тропическия остров Вануату близо до бреговете на Австралия.

След неговите печалби, повечето държави в света забраняват да се използват тези и подобните на тези начини за игра. Maндeл така и не разкрива своя „алгоритъм за подбор на числата“.

Източник:Искам да знам

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.