Историята на тото милионерите в България започва от Русе

7
Тодор Бонев печели шестица в играта “6 от 49”, като използва комбинация
Тодор Бонев печели шестица в играта “6 от 49”, като използва комбинация Снимка: bTV, архив

Историята на тези, които печелят джакпота на тотото, започва на 7 април 1991 година, когато един обикновен русенски инженер, роден под щастлива звезда, печели невероятната за онези времена сума от 1 милион лева

 Неговото име е Тодор Бонев и работи в местния ЗИТА. Днес сумата се равнява на около 55 хиляди долара, припомня "24 часа". 

Тодор Бонев печели шестица в играта “6 от 49”, като използва комбинацията: 5, 11, 13, 25, 26, 35.

Интересното е, че той има и други успехи в лотарийните игри, като дори е печелил цял апартамент в София преди това.

През годините често споделя, че първите пари от печалбата му са отишли за почерпка на няколкостотин колеги в завода и за чисто нова “Лада”.

През 2010 г. се случи и най-изумителният случай в историята на тотото. Никой в рамките на 45 дни не потърси рекордна за времето си печалба от 6,5 милиона лева. Фишът бе пуснат в града на люляците на 16 юни и струваше 2,40 лева. Залогът бе от 9,09 часа сутринта.

Тогава парите бяха разделени две. Половината отидоха в Министерството на младежта и спорта, а другата се върна в тотото, за да бъдат разпределени в нови джакпоти.

От този момент 120 българи са вземали големите пари, над милион, от тотото, но на повечето съдбата им е неизвестна. Съвсем за кратко - около 2 години, имаше изискване да позираш с чека, за да си получиш наградата. След това с последните промени в Закона за хазарта това бе забранено. Така по стара традиция милионерите остават секретни.

Един от тях бе ромът Валентин Асенов, или Бай Апти, както го знае цяло Хасково. Продава семки. През 90-те години на миналия век иска назаем стотинки от съсед и удря 318 милиона лева от старите пари преди деноминацията. Слага парите в четири огромни кашона. Веднага купува на жена си и дъщеря си палат за 80 000 марки и скъпи кожени палта. А самият той яхва мерцедеса и право на морето. Наема стаи в лукс хотели, яде и пие на поразия. Всяка вечер плаща за елитна проститутка. Внезапно приказката свършва. Парите и мерцедесът изчезват, откриват Апти полужив, изхвърлен в едно дере. За да се храни, семейството продава всичко и остава на улицата. Приятели приютяват семкаджията и фамилията му в стая на порутен пътен кантон, в която гледат кокошки. След месец Апти изчезва завинаги, впоследствие съобщават, че е намерен мъртъв. Нещастията не свършват. Умира от инфаркт и дъщеря му.

Електротехникът от село Крън Марин Соколов удря 2 милиона. По настояване на съпругата си веднага ги влага в уж печеливш бизнес. Само че го излъгват и губи парите до стотинка. Нервите на Марин са разнебитени, започват да го мъчат тежки болести. Мечтата му е да намери отнякъде пари и да остави лепта.

Двама баджанаци удрят джакпота в Трън. Единият е Георги Илиев, работник в местния завод “Ерма”. Вземат 32 000 лева веднага, останалите се превеждат по банков път. И докато се приберат, вече са профукали сумата.

У дома обаче започват истинските купони. Къщата им вече е обкръжена от куп нови приятели – всеки иска да измъкне някой лев. Дни наред кварталът се друса от мощните децибели на веселяците. Гошо Милионера раздава заеми с широки пръсти – никой, разбира се, не му ги връща. Все пак купува и апартамент. Само че го продава след месец, защото сухата пара се е свършила. След още два месеца вече е на нулата, а дори покрива на къщата си не е поправил и тече отвсякъде. Сега е бедняк, няма и една ютия да се изглади. Но е жив.

К. К. от Ловеч, спечелил 3 млн. лева, се самоубива. След като се сеща, че е забравил печелившия фиш в джоба на работния си панталон, който жена му пуснала в пералнята. И фишът се превърнал в полуразпаднала се сива хартиена топчица. Така и не успява да прибере парите.

Преди две години пък полицията издирваше Васил В. от Северна България, спечелил 3 млн. лева - джакпот за ноември. Малко след като късметлията прибрал парите, се изпарил. Близките му подали жалба в МВР, че вероятно е отвлечен. Намират милионера мъртъв в една нива, а парите му – изчезнали. Случаят обаче се пази в тайна, за да не се всява паника.

Росен Русимов-Джуджето от Перник бе погнат от НАП, а след това и фалира. Щастливецът, уцелил половината от джакпота от почти 5 млн. лева, бе първоначално с блокирани сметки заради стари борчове към кредитори. Името на втория печеливш, с когото Джуджето раздели джакпота, така и не стана официално известно, въпреки че фишът бе пуснат в Бобов дол. Русимов сам предпочете да излезе на светло. Той почина едва на 55 години на 13 ноември 2020 г. около 8 години след печалбата.

11 дни преди него се самоуби Румен Пеовски от благоевградското село Покровник. Той изпи 100 милилитра от селскостопанската отрова Б58, за да приключи с живота си.

Пеовски спечели през април 1,7 милиона от играта “6 от 42”. Печалбата му дойде по случайност. 30 години играел с едни и същи числа, но решил за смени едно и вместо 2 сложил 3. Голямата печалба му донесе само неприятности. Лежа 3 месеца в психиатрия по искане на Районната прокуратура в Благоевград, след като нападна съседи с косачка и пушка. Започва да пие и да става раздразнителен и накрая се самоубива.

Футболният съдия Христо Ристосков също е един от тези, които си признават, че са имали късмета да ударят шестица от тотото.

“Уцелих шестицата с късмет. В продължение на много години играех само с едни и същи числа и накрая взеха, че излязоха. Не бих казал, че животът ми се промени след това, живея си по същия начин. Сега играя предимно в “Евромилиони”, като отново залагам на едни и същи числа. Но играя най-много с 10 лева, не повече. Залагам на моите си числа. Не са рождени дни или някакви дати, просто произволно избрани числа”, обясни навремето Ристосков, който голяма част от времето си прекарва при сина си в Австрия.

“Печелил съм и след джакпота, който взех, но по-малки суми. Здраве да е, на когото му е писано, той ще спечели. Ако е писано да се удари джакпотът, ще се удари. Всичко в този живот е въпрос на късмет. Хората в България навсякъде виждат конспирация, вярваме, че извънземните ще дойдат или че някой непрекъснато ни следи. Няма логика да се манипулират числата, защото така или иначе държавата си прибира определения процент за спонсориране на спорта и раздава определен процент за печалби. Тези печалби кой ще ги вземе, е горе-долу едно и също. Дали ще съм аз, вие, или някой друг, няма никакво значение. Хората не бива да вярват в конспиративни теории, нито че в тотото се правят някакви манипулации”, сподели още Ристосков.

През 2015 г. несменяемият кмет на Симитли и също бивш футболен съдия Апостол Апостолов-Поли разкри, че дъщеря му Полина и нейният съпруг Николай Динков са тези, пуснали фиша, който спечели 7 095 423 лева. Симитлийският кмет тогава каза, че двамата не са редовни участници. По думите му явно нещо ги е “бутнало” да минат през пункта на улица "Дойран" в Благоевград и да пуснат фиш с 4 колонки за по 85 стотинки.

“Нека са здрави, за да си харчат спечелените пари. Техни са си. Разбира се, ние със съпругата ми Мария също сме щастливи от късмета на дъщеря ни и зет ни", радваше се Апостолов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    ТОТО Котуньо
    Спомням си, че по времето на Тиквата, да се свети Името Му, се случиха два последователни тиража на българския спортен тотализатор, когато излязоха едни и същи числа , в един и същи ред. Та, който иска да вярва и да се надява на БСТ, аз съм учил математика.:)
  • 1
    3
    Злобен
    Ристосков, числата не се манипулират. За един са тежки, за друг са леки. Броят на печалбите често е фалшив. Събере се голям джакпот и шестици 10 десет. Който има шестица взима една десета от джакпота.
  • 9
    2
    плюс-минус
    В началото даваха наведнъж цялата спечелена сума. После, май беше по бойково време, първо ти дават 500 хиляди и после за 5 или 7 години на месец по лъжичка. В момента ти дават сума от 200 хиляди и после в продължение на 14 години пак по лъжичка на месец, като горчиво лекарство. Тотото май взе за пример спряната вече лотария на Васил Божков. Днес, утре, все малка сума - докато фалира и спечелилият пие една студена вода.
  • 7
    1
    Тото шанс.
    "Този, който търси милиони, рядко ги намира, но този, който не ги търси, никога не ги намира." – Оноре дьо Балзак.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари